tiroid tedavisi

Tiroid Tedavisi

0 Oy

Tiroid hormon bozukluğu ülkemizde pek çok kişide görülen bir sağlık problemidir. Halk arasında tiroid hastalığı, tiroid tedavisi ghibi tanımlamalar kullanılsa da tiroid vücudun doğal dengesinde salgılanan bir hormondur. Tiroid hastalığı bu noktada tiroid hormonunun hızlı ya da yavaş çalışması ile ilgili bir durumu açıklamaktadır. Tiroid hormon dengesizliği sonucunda açığa çıkan hastalıklara geçmeden önce tiroid hormonu hakkında önemli bilgilere değinmek gerekmektedir. 

Tiroid Hormonu Nedir?

Tiroid hormonu; insanın boğazının ön kısmında kelebek şeklindeki tiroid bezinde sagılanan bir hormon çeşididir. Tiroid hormonu genellikle insanın motoru olarak tanımlanmakta ve normalden hızlı ya da yavaş çalıştığında kişinin total sağlık durumunu önemli derecede etkilemektedir. Tiroid hormonun dengeli çalışması; 

- Organların fonksiyonlarında

- Doku üretiminde 

- Hücre yenilenmesinde

- Vücutta enerji depolanmasında 

etkilidir. 

Tiroid Hastalıklarında Risk Faktörleri 

Tiroid hormon bozuklukları sadece ülkemizde değil; tüm dünyada da sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Bununla birlikte kadınlarda çok daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Tiroid hormon bozukluğu yaşanmasında aynı zamanda genetik faktörlerin ve ileri yaş durumlarının da büyük etkisi bulunmaktadır. Bu faktörlerin yanı sıra tiroid hormon bozukluğu yaşanmasının başlıca nedenleri aşağıdaki gibidir;

- Daha önce radyasyon içeren bir tedavi süreci yaşamış olmak

- Down sendromu 

- Turner sendromu

- Lityum kullanımı

- Aşırı miktarda iyot alımı

- Tip 1 diyabet hastalığı

- 60 yaş üzeri

- Daha önce tiroid tedavisi ya da tiroid ameliyatı geçirmiş olmak. 

Tiroid Hormon Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Başlıca tiroid hormon bozukluğu çeşitleri aşağıdaki gibidir;

- Hipotiroidi: Tiroid hormonlarının yetersiz oranda salgılanması olarak tanımlanmaktadır. Genellikle; boyun bölgesine radyoterapi uygulanması ya da iyot eksikliği nedenleri ile açığa çıkmaktadır. Tedavi edilmediği sürece; kilo alma, halsizik ve yorgunluk, saç dökülmesi, aşırı üşüme, adet kanamalarının yoğun olması, ses kalınlaşması ve kısırlık gibi problemleri açığa çıkarabilmektedir. 

- Hipertiroidi: Tiroid hormonlarının fazla salgılanması olarak tanımlanmaktadır. Graves hastalığı yaşanması durumunda ya da aşırı iyot alımında açığa çıkan hipertiroidi problemi; zayıflık, kaslarda güçsüzlük, kemik erimesi gibi problemlere neden olabilmektedir. 

- Guatr: Tiroid bezinin çeşitli nedenler ile büyümesi ve birtakım semptomlar açığa çıkarmasıdır. 

- Nodüler guatr: Tiroid bezinde nodül oluşumları ile birlikte guatr probleminin görülmesi olarak tanımlanmaktadır.  

- Tirotoksikoz: Herhangi bir neden ile tiroid hormonunun normalden fazla çalışması olarak tanımlanmaktadır. 

- Tiroid Kanseri: Tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve kötü huylu tümör oluşumuna neden olmasıdır. 

Tiroid hormon bozuklukları ve tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisinde günümüzde pek çok yöntem uygulanmaktadır. İnsanın günlük yaşam kalitesi dahil total sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyen tiroid hormon bozukluklarının tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Tiroid Tedavisinde Tanı Süreci

Tiroid hormon bozukluğu problemi yaşayan bir kişi belirli şikayetler ile doktora başvurmaktadır. Bu şikayetler genellikle; egzersiz yapıldığı halde zayıflayamama, yeterince beslenildiği halde zayıflama, saç dökülmesi, ağrılı adet görme, kısırlık gibi problemlerdir. Bu noktada hormon dengesinin ölçülmesi için kapsamlı bir kan testine ihtiyaç duyulmaktadır. 

Tiroid hormon bozukluklarının tanı sürecinde öncelikle kan tahlili ile TSH hormonu ölçülmektedir. Bununla birlikte çeşitli görüntüleme tekniklerinden faydalanımaktadır. 

Tiroid Tedavisi Süreci Nasıl İlerler?

Tiroid hormonbozukluklarının tedavisi de her sağlık probleminde olduğu gibi kişiye özel yöntemler uygulanmaktadır. Tanı süreci, tedavi planlaması süreci ve tedavi sürecinden oluşan tiroid tedavisinde öncelikle fizik muayane ve hastanın sağlık öyküsünün değerlendirilmesi adımları gerçekleştirilmektedir. Daha sonra tanı süreci için kan testi ve ultrason, röntgen gibi yüksek özelikli radyolojik görüntüleme sistemlerinden faydanılarak kesin teşhis konulmaktadır. 

Tiroid tedavisi sürecinde çeşitli ilaçların kullanılması ve yaşam tarzı ve beslenme düzeninin yeniden oluşturulması gerekmektedir. Tiroid hormon bozukluğu problemleri bilindiği üzere kalp ve sistemik birtakım hastalıklar da açığa çıkarabilmektedir. Bu hastalıkların da kontrol altında tutulması tiroid tedavisi planlaması içerisine dahil edilmektedir. 

Tiroid Tedavisinde Ameliyat Seçeneği

Tiroid hormon bozukluklarının yanı sıra tiroid nodülleri, tiroid kanseri ve guatr gibi problemler de yaşanabilmektedir. Bu problemlerin tedavisinde ise cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilmektedir.

Tiroid ameliyatları için alanında tecrübeli cerrahların tercih edilmesi açığa çıkabilecek risk faktörlerinin önüne geçilmesinde etkendir.

Tiroid Hormon Bozukluğunda Tedavi Ne Kadar Sürer?

Tiroid hormon bozukluğunun tedavi planlaması sonrasında uygulanacak tedavi yönteminin ne kadar süreceği konusu elbette ki hastalığın iyileşme seyrine bağlıdır. Bu süreçte hastanın gebe kalması ya da bir başka hastalığın açığa çıkması durumunda tedavi planlaması yeniden gözden geçirilmelidir.

Yorum Yap

İletişim Bilgileriniz Hiçbir Şekilde Paylaşılmayacaktır. * lı Alanları Doldurmak Zorunludur.

E-Bülten’ e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...

Web sitesinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz...
COPYRIGHT © 2018 - TÜM HAKLARI SAKLIDIR
Reflux Surgery Reflü Belirtileri Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir Gastrik Bypass Ameliyatı