Duodenal Switch Ameliyatları

Duodenal Switch Ameliyatı (Bilio-Pankreatik Diversiyon)

0 Oy

Duodenal switch ameliyatı obezite cerrahisinde en etkin yöntemdir. Kalıcı kilo verme, yandaş hastalıkların düzelmesi değerlendirildiğinde ve özellikle Tip 2 diyabetin kontrolünde tartışılmaz üstünlüğü vardır. Duodenal switch ameliyatının obezite ve getirdiği hastalıklara böylesine iyi sonuçlar ortaya koymasına rağmen, yapılan bütün obezite ameliyatları arasındaki yeri % 1’in altındadır.

Bu ameliyatın tercihinde belli başlı kısıtlayıcı nedenler vardır:

  • Duodenal Switch ameliyatı sonrasında erken ve geç dönem komplikasyonları, tüp mide ve gastrik bypass ameliyatına göre daha fazladır.
  • Ameliyat sonrası dışkılama sayısında artma ve sürekli ishal söz konusudur.
  • Ayrıca ameliyat sonrası uzun dönemde, beslenme bozuklukları ve vitamin/eser element eksiklikleri görülme sıklığı daha yüksektir.
  • Duodenal Switch ameliyatı teknik olarak diğerlerine göre daha zordur.

Güncel obezite cerrahisinde duodenal switch ameliyatının iki endikasyonu bulunmaktadır:

  1. VKİ fazla, 50 nin üzerinde olan, süper obez hastalarda 
  2. Daha önce obezite cerrahisi geçirmiş fakat yeniden kilo alan hastalara uygulanmaktadır.

Duodenal Switch Ameliyatının Zaman Yolculuğu

İtalya’dan Scopinaro ilk olarak biliopankreatik diversiyon denilen, duodenal switch ameliyatının öncü ameliyatını geliştirdi. Bu ameliyatla 15 senelik sürede tatmin edici sonuçlar alındı. Ancak ameliyata bağlı gelişen uzun dönem komplikasyonları düzeltmek amacı ile Marceau ve De Meester duodenal switch ameliyat tekniğini geliştirdiler. Daha sonra Gagner ilk olarak laparoskopik duodenal switch ameliyatının temel prensiplerini ortaya koydu.

Duodenal Switch ameliyatı nasıl yapılır?

Standart duodenal switch ameliyatı laparoskopik olarak yapılır. Karın içine karbondioksit gazı verilerek ameliyat için gerekli alan yaratılır. Mide stapler denilen tek kullanımlık aletler ile tüp haline getirilir. Onikiparmak bağırsağı mide çıkışına yakın olarak kesilir. İnce bağırsak kalın bağırsak ile birleştiği yerin 2.5 metre ilerisinden ikiye bölünür. Bağırsağın alt ucu onikiparmak bağırsağı ile birleştirilir. Bu yeni beslenme yolu olacaktır. Ayrılmış olan bağırsağın üst ucu beslenme yolu olan ince bağırsakla birleştirilir.

İnce bağırsak kalın bağırsak ile birleştiği yerin 2.5 metre yukarısınden ikiye bölünür. Bağırsağın alt kısmı midenin alt ucu ile birleştirilir. Bu yol yeni kısaltılmış beslenme yolu olacaktır. Ayrılmış olan bağırsağın üst kısmının ucu beslenme yolu olan ince bağırsağın son 1 metresine birleştirilir. Ayrıca ilerde taş oluşacağı içinde safra kesesi de alınır.

Duodenal switch ameliyatı, tüp mide ve gastrik bypass ameliyatlarının bir araya getirilmesi gibidir. Bu nedenle obeziteye etkinliği yüksektir. Yine aynı nedenlerle, komplikasyon riskleri de aynı oranda daha yüksektir.

Duodenal Switch’in Gastrik Bypass’a Üstünlükleri

  • Duodenal Switch ise % 60-70 emilim kontrol edici güçlü bir metabolik etkiye sahiptir.
  • Duodenal Switch sonrasında geride kör mide kalmaz.
  • Duodenal Switch ameliyatı, vagus sinirlerini korur.
  • Uzun dönem etkileri iyi biliniyor.
  • Safra reflüsü şansı yoktur.

Duodenal Switch ve Yürüyüş

Düzenli yürüyüş, genel vücut sağlığı için olduğu kadar, obezite cerrahisi sonrasında da büyük önem taşımaktadır. Çünkü yürüyüş özellikle, kasların şeker tüketimini arttırdığı için, pankreas üzerinde dinlendirici bir etki yaratmaktadır. İnsülin hormonunun etkinliğini destekleyen en önemli faktörün, “Düzenli Yapılan Yürüyüşler” olduğu çok iyi bilinen bir gerçektir. Duodenal switch Ameliyatından sonra düzenli yürüyüşler yapıldığında, hem kilo kaybı daha süreklilik kazanır, hem de az da olsa sarkmalar desteklenmiş olur.

Duodenal Switch ameliyatının Avantajları:

Duodenal switch Ameliyatından sonra düzenli yürüyüşler yapıldığında, kilo kaybı daha süreklilik kazanır, diyabet daha çabuk regüle olur, ayrıca az da olsa sarkmalar desteklenmiş olur.

İletişim Bilgileri

Adres : Haseki Cad. No: 20, Kat: 1, Aksaray / Fatih - İstanbul

E-posta : drmustafasener@ttmail.com

Gsm : 0505 269 48 62

Telefon : 0212 589 01 32

Yorum Yap

İletişim Bilgileriniz Hiçbir Şekilde Paylaşılmayacaktır. * lı Alanları Doldurmak Zorunludur.

E-Bülten’ e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...

Web sitesinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz...
COPYRIGHT © 2018 - TÜM HAKLARI SAKLIDIR
Reflux Surgery Reflü Belirtileri Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir Gastrik Bypass Ameliyatı