Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik Cerrahi

0 Oy

Laparoskopi; karın içini ışık kaynağına ve kameraya bağlı ince çubuk şeklinde bir optik cihazla gözlemleme prensibine dayanmaktadır. Teknoloji alanındaki gelişmeler tıbba ve cerrahiye de yansıyarak birtakım yenilikler getirmiştir, laparoskopi de bunlardan biridir. Bu cihaz, karın boşluğuna, göbeğin hemen altından yapılan 0,5 veya 1 cm’lik küçük bir kesiden sokulan trokar dediğimiz bir kanül vasıtasıyla gönderilmektedir. Çubuk şeklindeki bu optik alet ve arkasına takılan mikroçip kamera yardımıyla, karın içerisindeki tüm organlar gözlemlenebilmekte ve görüntü bir monitöre (ekrana) aktarılabilmekte, bu sayede ; hastalıklı organlar ve sorunlar doğrudan izlenebilmekte, gerekirse karın duvarına açılan ilave 5-10 mm’lik  deliklerden geçirilen cihazların yardımı ile cerrahi girişim yapabilmeye dolayısiyle tedaviye olanak sağlamaktadır. Laparoskopi işlemi; mutlaka ameliyathanede ve genel anestezi altında yapılmaktadır. Kullanılan aletler bu amaç için özel olarak üretilmiştir. 

Açık cerrahiden farklı olarak, laparoskopik cerrahi, hastanın karnınının içini görmek için; büyük kesiler yapmak yerine mini bir kesiden karın içerisine sokulan çubuk şeklinde bir kamera kullanır. Laparoskopik cerrahi uygulamalarında tıbbi cihaz ve ekipmanlar kadar bu konuda özel eğitim almış cerrahların da olması son derece önemlidir. Ülkemizde çoğu merkez endoskopik cerrahi konusunda uzmanlaşmıştır. Bu konuda eğitimli tıbbi uzmanların sayısı arttıkça, bu metoda ulaşan hasta sayısı da artacaktır. Laparoskopik cerrahi, yüksek derecede hasta memnuniyet sağlayan bir cerrahi prosedür olarak tanımlanabilmektedir

Laparoskopik Cerrahinin Yararları

Laparoskopik cerrahinin açık ameliyatlara oranla operasyon ve iyileşme süreçlerini çok daha konforlu hale getirdiği bilinen bir gerçektir. Bu avantajların başlıcaları; yara ağrısının son derece az olması, enfeksiyon riskinin az olması, hastanede yatış süresinin kısa olması ve iyileşme süresinin kısa olmasıdır. Hasta ameliyattan 3-5 saat sonra ayağa kalkabilmektedir. 

Ameliyat Öncesi Dönem

Her cerrahi operasyon öncesinde olduğu gibi laparoskopik cerrahi uygulanacak hastalarda işlem öncesi ayrıntılı bir muayene ve tetkik sürecinden geçirilmektedir. Bu noktada hastanın kalp hastası olması ya da akciğer hastalığının bulunması laparoskopik ameliyata başvurulmasının önüne geçebilmektedir.

Çoğunlukla genel cerrahi alanında ve kadın hastalıkları alanında başvurulan laparoskopik cerrahi yöntemi, genel anestezi altında uygulanmakta ve ameliyatın cinsine göre farklı sürelerde tamamlanmaktadır. 

Ameliyat Sonrası Dönem 

Ameliyattan sonra, hastalar mini kesilerin oldukları yerlerde biraz ağrı hissedebilmektedir. Yara yerindeki ağrılara ek olarak, omuzdaki ve sırtta hassasiyet görülebilmektedir. Postoperatif dönemde göbekte ve mini kesilerin olduğu bölgelerde orta derecede ağrı hissedilebilmektedir. İşlemden 3-5 saat sonra hasta ayağa kalkabilmekte ve yürümeye başlamaktadır. Öyle ki bazı durumlarda hastanın ameliyat günü eve dönebilmesi bile mümkün olabilmektdir. Tabiki bazı durumlarda hastanın 1-2 gün hastanede kalması gerekebilmektedir. Laparoskopik ameliyattan sonra, hastaların günlük yaşantılarına dönmeleri açık ameliyata göre çok daha kısa sürede olabilmektedir. 

Taburculuk sırasında, çoğu kez doktorlar hastanın acısını hafifletmek için ağrı kesici ve antibiyotik içeren reçeteler yazmaktadırlar. İyileşme sürecinde, hasta ağır işlerden kaçınarak, evde bir süre dinlenmelidir. Genellikle 1 hafta sonrasında hasta günlük aktivitesine dönebilmektedir.

Laparoskopik cerrahi alanında deneyimli bir doktordan laparoskopik cerrahi hakkında bilgi almak iyileşme sürecinin konforlu bir şekilde sürdürülmesi açısından da büyük önem taşımaktadır. 

Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?

Çoğunlukla genel cerrahi alanında ve kadın hastalıkları alanında başvurulan laparoskopik cerrahi yöntemi, genel anestezi altında uygulanmakta ve ameliyatın konumuna göre farklı sürelerde tamamlanmaktadır. Ancak karın içerisinde büyük kitleler oluşturan kanserler için laparoskopik yöntem önerilmemektedir. Bunun yanı sıra aşağıdaki hastalıkların tedavisinde laparoskopik cerrahi yöntemleri son yıllarda sıklıkla uygulanmaktadır;

  • safra kesesi ameliyatı
  • Mide fıtığı ameliyatı
  • Kasık fıtığı ameliyatı
  • apandisit ameliyatı
  • obezite ameliyatları
  • Karaciğer, dalak, böbrek ve yumurtalık kisti ameliyatı
  • mide ve  kolon kanseri ameliyatları
  • bağırsak ameliyatı
  • Böbrek tümörü ve kadınlarda miyom ameliyatları, hatta
  • Rahim çıkarılması ameliyatları rahatlıkla “Laparoskopik” olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Laparoskopik Cerrahi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Laparoskopik cerrahi sonrasında elbette her cerrahi operasyon sonrası olduğu gibi dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Öncelikle doktor reçetesi ve önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulması gerekmektedir. Bu doğrultusa sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve iyileşme sürecinin ilk evresinde ağır işlerden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda enfeksiyon riskine karşı uygulama bölgesi dış ortama karşı maksimum derecede korunmalıdır. 

Yorum Yap

İletişim Bilgileriniz Hiçbir Şekilde Paylaşılmayacaktır. * lı Alanları Doldurmak Zorunludur.

E-Bülten’ e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...

Web sitesinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz...
COPYRIGHT © 2018 - TÜM HAKLARI SAKLIDIR
Reflux Surgery Reflü Belirtileri Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir Gastrik Bypass Ameliyatı